Hvad er den nye bogføringslov?
Den 24. maj 2022 godkendte Folketinget en opdateret bogføringslov, som moderniserer tidligere bestemmelser. Den nye lov pålægger nu virksomheder at anvende digital bogføring. Praktisk talt indebærer dette, at fra 2024 bliver det obligatorisk for virksomheder at anvende digitale bogføringssystemer. Med andre ord er det altså slut med at håndtere bogføring i excel og løse papire på kontoret.
For at leve op til Erhvervsstyrelsens krav indenfor den nye bogføringslov, har du som virksomhed følgende to muligheder:
- Et bogføringssystem, der er skræddersyet unikt til din virksomhed. Det er afgørende at understrege, at i dette tilfælde er det virksomhedens eget ansvar at sikre, at systemet opfylder kravene i henhold til §15 for digitale bogføringssystemer, og ikke leverandøren af systemet.
- Et digitalt bogføringssystem. Dette kan indebære standardløsninger, cloud-baserede eller hybrid-systemer, hvor den mest populære vil være cloud-baserede løsninger. Disse skal være indeholdt i Erhvervsstyrelsens register over godkendte bogføringssystemer.
Læs Erhvervsstyrelsens fortegnelse over registrerede bogførignssystemer her
Hvem er omfattet af den nye bogføringslov?
Den opdaterede bogføringslov er relevant for dig, hvis du har forpligtelsen til at udarbejde årsrapport og indsende den til Erhvervsstyrelsen. Dette krav er uafhængigt af størrelsen på din virksomhed.
Der er dog forskellige tidspunkter for, hvornår virksomheder skal være forberedt på at overholde de nye regler. Det præcise tidspunkt afhænger af den regnskabsklasse, din virksomhed tilhører.
Hvis din virksomhed tilhører regnskabsklasse B, C eller D, skal du være klar til at indføre digital bogføring allerede fra juli 2024. Tilhører din virksomhed regnskabsklasse A, træder kravene først i kraft den 1. januar 2026.